FAQ Factoring

Med factoring så kan man minska arbetsbördan med påminnelser och indrivning av skulder. Dessutom så får man in kontanter snabbare än vad som annars hade varit fallet. Här följer viktiga frågor och svar om factoringbolag och deras tjänster.

Vad är factoring?

Factoring innebär att man får likvida medel för sina fakturor. Man säljer eller belånar de fakturor man har för att på så vis få ut kontanter innan fakturans förfallodatum.

Vad kostar det att sälja fakturor?

Det kostar alltid en viss serviceavgift för att sälja eller belåna fakturor. Den här avgiften påverkas av vilken typ av faktura det rör sig om, hur många man säljer, det specifika avtal man har, och givetvis den factoringtjänst som man väljer att samarbeta med.

Kan factoringbolag ta hand om inkassoåtgärder?

Ja, factoringbolag kan ta hand om allt det administrativa omkring fakturor och skicka påminnelser samt gå vidare till inkasso om fakturan inte betalas i tid.

Vad är exportfactoring?

Exportfactoring är factoring som erbjuds för utländska fakturor och som innebär att man säljer eller belånar fakturor som ska skickas till utländska kunder.

Kan svenska factoringbolag köpa utländska fakturor?

Det finns factoringbolag på den svenska marknaden som kan hjälpa till med utländska fakturor. Det här kallas för exportfactoring (se ovan).

Hur snabbt kan man få pengar med factoring?

Det finns företag som kan betala ut pengarna på några timmar om det handlar om en faktura som är solklar och helt utan frågetecken. Annars så kan man räkna med mellan 24-72 timmar för att få pengarna på företagets konto.

Kan man sälja fakturor med betalningsanmärkning?

Om kunden som får fakturan har betalningsanmärkning så kanske man inte kan sälja fakturan. Det är den som ska betala fakturan som kommer att undersökas för att avgöra om det är av intresse att köpa fakturan eller inte.

Vem kan erbjuda factoringtjänster?

Finansbolag och banker kan erbjuda factoring. Man kan även vända sig till utländska tjänster men då ska man inte räkna med att få stöd av de regler som gäller i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *