Fakturaköp som ekonomisk lösning

Factoringtjänster blir alltmer populära i Sverige och det här kan bero på att det handlar om så mycket mer än att sälja fakturor och få in snabba kontanter till verksamheten. Då ett företag inser alla fördelar med fakturaköp så kan det blir svårt att någonsin återgå till att själv ta hand om fakturorna. Det spar helt enkelt så mycket tid och energi när man lägger ut arbetet med indrivning av skulder och författande av påminnelser samt eventuell inkassoverksamhet på en tredje part.

Sälja fakturor som ekonomisk lösning

Ett företag som just startats har inte alltid de resurser som krävs för att driva igenom projekt. Man kan bli tvingad till att tacka nej till uppdrag då man inte kan köpa in nödvändigt material eller betala folk för att utföra specifika tjänster. För att slippa ta stora lån och på så vis få igång omsättningen så kan man istället tacka ja till uppdragen och finansiera dessa med fakturaköp. Det här innebär att man lägger över arbetet med att driva in pengarna på ett factoringbolag eller på en bank och att man på så vis får ut merparten av pengarna redan någon dag efter det att man har ställt ut fakturan.

Med eller utan kreditrisk

Något man ska tänka på är det där med kreditrisken. Det är ganska vanligt att factoringtjänster erbjuder att köpa fakturor och att ta hela ansvaret för dessa. Man ska noga undersöka att detta verkligen är fallet för om det finns finstilta regler och villkor som gör gällande att man själv är ansvarig för utebliven betalning så ska man inte betala för detta i serviceavgiften. Man får helt enkelt jämföra olika tjänster för att komma fram till den som kommer att gynna det egna företaget på bästa vis.

Kan man sälja alla fakturor?

Det är viktigt att förstå att man inte kan sälja vilka fakturor som helst. Ett seriöst factoringbolag kommer inte att erbjuda fakturaköp av tveksamma fakturor till kunder som är kända för att inte betala. Innan man bygger sin ekonomiska strategi med sälj av fakturor så ska man noga undersöka att man verkligen kommer att få detta stöd då det blir dags att skicka räkningarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *