Factoring och P2P ligger i tiden

Många småföretagare kan intyga vilken oerhörd nytta de har av factoring. Tillgången till kapital är redan begränsad för många av dessa företag och att då behöva vänta på att fakturorna ska bli betalda kan vara påfrestande. Genom att sälja fakturorna ökar kassaflödet och inkomsterna kan direkt återinvesteras i verksamheten. Som grädde på moset minskar bördan med fakturahanteringen när man slipper skicka ut påminnelser och sköta eventuell inkassohantering. En smart produkt som de flesta företag kan få för en inte allt för hög kostnad.

 

P2P + factoring = sant

 

En annan trend på lånemarknaden är den explosionsartade utvecklingen av P2P-lån. Tack vare modern teknologi och ett uppkopplat samhälle har det blivit lätt för vem som helst att både låna och att låna ut pengar. Här finns möjligheter för privatpersoner såväl som för företag. P2P har bidragit till att skapa flexibilitet på marknaden genom en ökad interaktion mellan långivare och låntagare. Som låntagare är man inte längre förvisad till ett fåtal aktörer på marknaden utan kan ansöka hos en mängd olika långivare med olika riskvillighet.

Att kombinera dessa två smarta koncept känns givet. När fakturahanteringsbolaget Billecta köptes av Savelend Group var det precis vad som hände. Billecta hade redan en avancerad digital fakturaservice, kravhantering, bokföring med mera. Savelend är Sveriges äldsta P2P-plattform för både privatpersoner och företag. Efter hopslagningen blev det plötsligt möjligt för den som sköter faktureringen via Billecta att sälja sina fakturor med ett klick: istället för att skicka fakturan säljer man den helt enkelt. Pengarna kommer in på kontot inom 24 timmar och kostnaden är vanligtvis mellan 1 och 3 procent av fakturabeloppet, vilket inte alls är farligt med tanke på hur smidigt det fungerar. Bokföringen behöver man inte heller oroa sig för eftersom systemet sköter alla verifikationer automatiskt.

Det finns fler liknande tjänster på marknaden, bland annat Fortnox, men det innovativa här är kopplingen till P2P. På andra sidan ligger nämligen Savelend Groups P2P-plattform och välkomnar nytt och fräscht kapital för mängder av investerare i alla storleksklasser. För investerarna är fördelarna lika tydliga som för företagen som lånar via factoring: Med en årsränta på mellan 6 och 30 procent till en relativt låg risk ses det som en attraktiv investeringsmetod i dagens lågränteklimat. Factoring och P2P ligger verkligen i tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *